Това посочва писателят Георги Господинов в интервю за . Целият ни

...
Това посочва писателят Георги Господинов в интервю за . Целият ни
Коментари Харесай

Георги Господинов: Путин се опитва да върне и Украйна, и Европа в миналото

Това показва писателят Георги Господинов в изявление за.

 

" Целият ни преход в действителност беше маркиран от това потребление на предишното, когато е належащо, за националистически цели " счита той.

 

" Путин води точно война за предишното. На него даже териториалното не му е толкоз значимо, колкото връщането на едно символно друго време, което, несъмнено, няма по какъв начин да се върне. Водейки тази война, той се пробва да върне освен Русия в предишното... ", споделя Господинов и добавя:

 

" Покрай това гори Европа, гори и целият свят. Тоест, с тази война той се пробва да върне и Украйна, и Европа в това минало, което съгласно самия Путин е неговото същинско време, неговото печелившо време. Всяка война е война за предишното. И също така всяка война ни отхвърля надалеч обратно - и с жертвите, и с разрушенията, със унищожената стопанска система. Войната е засечка във времето, засечка в естественото развиване на времето ".

 

На въпрос за какво българи споделят възгледите на Путин и изпитват някакъв сантимент точно по това минало, за което той се бори, той дава отговор по този начин:

 

" Една от аргументите вероятно е, че ние не успяхме за 30 години даже да си разкажем предишното - тъй като всяка рефлексия потегля от роман. Ние останахме в плен на този мит за щастливото минало. Важно е да видим тази замяна сред персонално и историческо минало. Добре, само че какво би било другото? В момента Путин въплъщава това, което можем да назовем твърда и здрава ръка. Може би хората имат потребност от това. Понеже не знаеш какво да правиш с живота си, тъй като нямаш чувство за принадлежност към настоящето време, ти търсиш леговище там, където последно си се усещал сигурен. Твоето минало е тоталитарно минало. И това може би е повода ".

 

ФрогНюз

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР